Vork en Mes

Friday, June 22, 2007

Ei zorgt voor beter zicht

Nederlandse onderzoekers stellen dat eieren een positieve bijdrage kunnen leveren aan het gezichtsvermogen van ouderen. Meer bepaald de aandoening macula-degeneratie zou door eieren met een verhoogd kleurstofgehalte kunnen worden tegengegaan. Bij macula-degeneratie wordt het netvlies aangetast, wat tot verlies van het gezichtsvermogen leidt. Er wordt nu onderzocht hoe het kleurstof-gehalte van eieren kan worden verhoogd.


Degeneratie van de macula kan volgens onderzoekers aan het Academisch Ziekenhuis in Maastricht worden tegengegaan door bepaalde pigmenten in het oog. “Voeding die rijk is aan kleurstoffen, zoals maïs of spinazie, vult die pigmenten namelijk aan, maar helaas onvoldoende,” wordt er opgemerkt. Eieren kunnen een oplossing bieden, want de kleurstoffen worden beter opgenomen in het bloed wanneer ze zich in een vetachtige omgeving bevinden.


Bij macula-degeneratie spelen vooral de pigmenten luteïne en zeaxanthine een rol. Deze pigmenten zitten van nature in eieren. Het Nederlandse bedrijf Newtricious onderzoekt op dit ogenblik hoe het gehalte kleurstoffen in eieren kan worden verhoogd. Deze eieren zullen aan een groep vrijwilligers worden toegediend. De Maastrichtste onderzoekers hopen zo hun hypothese bevestigd te zien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home