Vork en Mes

Friday, June 15, 2007

Cacao betaalt Ivoriaanse burgeroorlog

In Ivoorkust werden de voorbije vijf jaar al tientallen miljoenen euro’s inkomsten uit de cacaoproductie besteed aan oorlogsvoering. Dat stelt de Britse organisatie Global Witness. Er wordt aan toegevoegd dat het conflict zonder de inkomsten uit cacao daar wellicht al lang was uitgedoofd. Ivoorkust is de grootste cacaoproducten van de wereld en vertegenwoordigt 40 procent van de globale markt.


De burgeroorlog in het West-Afrikaanse Ivoorkust, die in 2002 uitbrak en al minstens 2.000 slachtoffers eiste, is volgens Global Witness grotendeels mee gefinancierd door de opbrengsten uit de cacaoproductie. Aan regeringskant kon de organisatie minstens 44 miljoen euro cacao-inkomsten traceren die op slinkse wijze naar de oorlogsvoering zijn versluisd. De rebellen haalden sinds 2004 ongeveer 22,5 miljoen euro per jaar binnen.


De westerse bedrijven die de cacao opkopen, betalen volgens Global Witness al te makkelijk aan de oorlog mee, terwijl ze hun economische invloed juist ten goede zouden kunnen aanwenden. Ook het Belgisch-Zwitserse Callebaut wordt daarbij genoemd. Het bedrijf neemt 10 procent van de Ivoriaanse cacao af. België stond vorig jaar vijfde op de lijst van de Ivoriaanse cacao-export.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home