Vork en Mes

Friday, April 27, 2007

Supermarkten verdacht van kartelvorming

De supermarktketens Delhaize, Colruyt en Carrefour worden verdacht van kartelvorming. De Raad voor de Mededinging vermoedt dat de supermarkten en leveranciers prijsafspraken maken voor parfums, schoonmaakartikelen en verzorgingsproducten. Indien ze schuldig bevonden worden, riskeren de drie supermarktketens boetes die kunnen oplopen tot tien procent van hun omzet.


De Raad voor de Mededinging vermoedt dat leveranciers – waarbij sommigen de naam van de Amerikaanse producent Procter & Gamble laten vallen - bij de supermarkten druk zouden hebben uitgeoefend om de prijzen te verhogen. De ketens zouden daarmee slechts hebben ingestemd indien ook de concurrentie zou meedoen. De discounters Aldi en Lidl werden door de onderzoekers ongemoeid gelaten, want zij verkopen nauwelijks merkproducten.


Bij het dossier zouden nog andere winkelketens zijn betrokken. Daarbij werd onder meer de naam genoemd van Intermarché. De Raad voor de Mededinging liet bij de betrokken ketens een huiszoeking verrichten. Colruyt zegt zeer verbaasd te zijn over deze gang van zaken, maar alvast gerust te zijn in de afloop van het onderzoek. Volgens analisten zou het hierbij om één van de grootste invallen van deze soort in België gaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home