Vork en Mes

Sunday, April 15, 2007

Markt verse vruchtensappen groeit

Er worden steeds meer verse vruchtensappen verkocht. Nochtans vormt deze drank een vrij duur marksegment, maar de consument is bereid te betalen voor gezonde, lekkere en gemakkelijke voeding. Fabrikanten van vruchtensappen spelen op deze trends in door met allerlei nieuwe fruitsoorten op de markt te brengen, maar ook door het gebruik van innovatieve verpakkingen.


Het magazine Foodholland.be voert aan dat het markt van de verse vruchtensappen jaarlijks met 20 procent tot 25 procent groeit. “De consument is bereid te betalen voor verse sappen, dranken met specifieke gezondheidsclaims en bijzondere fruitsoorten,” vertelt Kees Cools van het Nederlandse toevereningsbedrijf Döhler aan het magazine. “Zo zijn er nu ook vruchtensappen van granaatappel, een vrucht met een hoog gehalte aan antioxidanten.”


Maar Raymond Pauwels van Friesland Foods Western Europe stelt dat gezondheid alleen niet meer voldoende is. “Een vruchtendrank moet ook lekker zijn,” benadrukt hij. “Dat maakt dat een gezond product als granaatappelsap – van zichzelf wrang en weeïg - niet zomaar op de markt gegooid kan worden. Dankzij de toevoeging van bijvooorbeeld appel, witte druif, framboos en zwarte bes kan dat wel lukken.


Veel vruchtensappen werden tot voor kort vooral in karton verpakt. “Maar vruchtensappen hebben een aantrekkelijke kleur, die mag gezien worden,” zegt Cools. Verse sappen zitten daarom vaak in glas, maar voor houdbare dranken denkt de industrie aan transparante PET-flessen. Maar omschakelen gaat niet zomaar. Sedimentatie en kleurafwijkingen door oxidatie worden ineens belangrijke elementen. Dat heeft ook gevolgenvoor het productieproces.”


Om op de gemakstrend in te spelen worden veel vruchtensappen nu in een hersluitbare portieverpakking verkocht. “Daarmee kan de consument drinken waar hij wil en zo veel hij wil,” aldus Foodmagazine.nl. “Ook voor gekoelde pakjes zijn volop groeimogelijkheden. Een lage ternperatuur verhoogt immers de versbeleving van de consument.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home