Vork en Mes

Friday, April 27, 2007

Malheur mag zich champagnebier noemen

De Vlaamse brouwer De Landtsheer mag zijn bier Malheur Brut Réserve onder bepaalde voorwaarden vergelijken met champagne. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Er is in dit geval volgens de rechters geen sprake van een ongeoorloofde vergelijking. De champagnelobby en ook de Franse staat hadden klacht neergelegd tegen De Landtsheer, die zich volgens hen op oneigenlijke manier bediende van de champagnenaam.


In 2001 pakte De Landtsheer uit met Malheur Brut, een bier dat naar eigen zeggen gemaakt volgens de methode champenoise. De champagnelobby en ook de Franse staat protesteerden tegen het gebruik van de term 'brut' en omdat het bier wordt gebotteld in een fles die lijkt op een champagnefles. De Landtsheer paste daarop de etiketten aan, maar de zaak kwam in 2002 toch bij het Europees Hof in Straatsburg terecht.


Manu De Landtsheer benadrukte dat de Europese wetgeving de vrije concurrentie garandeert, maar dat de champagnelobby aan monopolievorming garandeert. Het Europees Hof adviseert het Brusselse hof van beroep nu de term brut niet langer exclusief toe te kennen aan champagne. Vermoed wordt dat het beroepshof dit advies zal volgen. Een arrest wordt binnen een periode van drie jaar verwacht.


Op dat ogenblik zal Manu De Landtsheer de term brut in België gebruiken. Dat Belgisch arrest is echter niet van toepassing in Frankrijk. Indien Malheur ook daar de term wil gebruiken, moet De Landtsheer ook nog eens de Franse rechter aan zijn kant krijgen. Dat is volgens hem in een protectionistisch en chauvinistisch land zoals Frankrijk niet evident.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home