Vork en Mes

Wednesday, November 01, 2006

Walnoten op lijstje supergezond fruit

Walnoten hebben een actieve werking tegen cardiovasculaire ziektes. Dat blijkt uit een international onderzoek. De vrucht blijkt immers de aanmaak van het proteïne endothelin tegen te gaan. Dat proteïne tast immers aders aan en kan bloedvaten doen verstoppen. Voedingsspecialisten achten het niet onmogelijk dat dit zal leiden tot de doorbraak van de walnoot op de snackmarkt.

"In mei bracht de Turkse voedingsproducent Demirciler Sanayi Sitesi al een walnotensaus op de markt," aldus het magazine Food and Drink Europe (FDE). "De Beypa-walnotensaus is bereid uit walnoten in een druivensiroep en claimt rijk te zijn aan proteïne, vitamines-B, fosfor en kalium." Het bedrijf hoopt daarmee de markt van gezonde voeding te kunnen bewerken en zegt dat het product de risico's op hartziektes en kanker verlaagt en tegelijkertijd energiebevorderend werkt.

Recent onderzoek bevestigt volgens het magazine ook de eerdere conclusies dat walnoten de vorming van slecht cholesterol tegengaat en tevens een werking heeft als antioxidant. Het verlaagde niveau aan endothelin werd vastgesteld bij een honderdstal hamsters die een dagelijks walnoten-menu hadden voorgeschreven gekregen. "Verder onderzoek moet nu nog aantonen of dit ook bij de mens het geval is," aldus het magazine.

Het betreffende onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse Agricultural Research Service (ARS), in samenwerking met de universiteiten van Californië en Padua. De research werd gedeeltelijk gefinancierd door de California Walnut Commission.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home