Vork en Mes

Friday, December 02, 2005

Hightech tegen overgewicht

Wetenschappers aan de universiteit van Utah werken aan een technologie met nanodeeltjes om overgewicht te bestrijden. Deze nanodeeltjes zouden in het lichaam ingespoten worden en daardoor de zin naar vette voedingsstoffen wegnemen.

"Men zou het een onzichtbaar dieet kunnen noemen," vertelde onderzoeksleider Tim Gilbertson aan het magazine LifeScience. "Het is eigenlijk heel eenvudig. De technologie zal de consument een voldaan geven met een beperkte maaltijd in plaats van daarvoor een copieuze menu te moeten voorschotelen."

De nanodeeltjes omvatten vetdeeltjes die ook in het menselijk lichaam terug te vinden zijn. De inspuitingen zouden dienen voor het om de tuin leiden van cellen die informatie over vetinnames moeten doorgeven aan de hersenen. Daardoor zou men het gevoel hebben vet opgenomen te hebben, terwijl dat in realiteit niet het geval is.

Het onderzoek verkeert nog in zijn beginfaze, maar Gilbertson stelde na de eerste tests heel optimistisch te zijn. "Nanodeeltjes worden al gebruikt bij de bestrijding van kanker en vaatziektes," voerde hij aan.

"Ons lichaam en onze smaak zijn getraind om ons aan te zetten de voedingsstoffen te nemen die we nodig hebben," aldus nog Gilbertson. "We kunnen ook vet smaken, al is dat niet verbonden aan specifieke smaakpapillen. Vet maakt zoet zoeter en zout zouter. Maar bij sommige mensen zijn de vet-receptoren niet zo gevoelig, zodat zij meer vette producten consumeren dan anderen."

Aan de hand van die nanodeeltjes zouden aan de hersenen signalen gegeven worden dat het lichaam voldoende vetstoffen heeft opgenomen. Dan zou de persoon in kwestie op zoek gaan naar minder vethoudende voedingsproducten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home