Vork en Mes

Sunday, November 27, 2005

Schotse vleesindustrie onder zware druk

De beroemde rundvleesindustrie van Galloway en Dumfries (Schotland) wordt zwaar bedreigd door de Braziliaanse veeteelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Scottish Enterprise in Dumfries and Galloway (SEDG). Dat komt tot de conclusie dat de Braziliaanse vleesproductie de helft goedkoper is dan de Schotse.Het onderzoek stelt dat Braziliƫ 195 miljoen runderen heeft, tegenover 1,6 miljoen in Schotland. Het Zuid-Amerikaanse land produceert ook 7,86 miljoen ton rundsvlees per jaar en zou die productie nog kunnen verdubbelen, terwijl de Schotse productie beperkt blijft tot 167.000 ton per jaar.

Bovendien blijkt Braziliƫ zijn vleesexport sinds 2000 verviervoudigd te hebben. Voor die export genieten de producenten ook verlaagde belastingstarieven. Algemeen bekeken kost de vleesproductie in Schotland minstens twee keer zoveel als in Braziliƫ.

SEDG-woordvoerder Daniel Hird benadrukte tegenover de BBC dat de landbouw ongeveer tien procent vertegenwoordigt van de economie van Dumfries en Galloway en dus van vitaal belang is voor de welvaart van de regio op lange termijn. Die moet volgens het rapport beveiligd worden door een samenwerking tussen de Schotse producenten om een concurrentieel kwaliteitsproduct op de markt te brengen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home