Vork en Mes

Friday, November 25, 2005

Bloedvaten houden van phenolen


Een aantal bestanddelen van olijfolie en andere voedingsproducten zijn wellicht verantwoordelijk voor het gezonde aspect van het mediterrane dieet, dat bekend staat als heilzaam voor hart en bloedvaten. Dat heeft het Hospital Universitario Reina Sofia in het Spaanse Cordoba bekend gemaakt.

De heilzame werking daarbij is volgens onderzoeksleider Francisco Perez Jiminez afkomstig van phenolen, die een anti-oxidante werking hebben en bloedklonters vermijden. Maar het team van Jiminez is het eerste dat de positieve invloed van phenolen-rijke olijfolie op de werking van de bloedvaten kon aantonen.

De onderzoekers gebruikten daarbij twee soorten olijfolie - met en zonder hoge concentraties phenolen - bij vrijwilligers met een hoog cholesterol-gehalte. Na een maaltijd met een hoog phenolen-gehalte in de olijfolie bleken de bloedvaten van de proefpersonen beter te functioneren. Bij het gebruik van voedsel met een laag phenolen-gehalte bleek er echter geen verschil op te treden.

Jiminez stelde dat de consument voor zijn maaltijden dan ook zou moeten kiezen voor olijfolie met het hoogste phenolen-gehalte, dat te vinden is in virgin of extra-virgin variaties.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home