Vork en Mes

Tuesday, October 25, 2005

Nederlandse vissers hopen op wolhandkrab

De Nederlandse palingvangst loopt terug, maar de vissers hopen in de Chinese wolhandkrab een alternatief gevonden te hebben. Ze willen het dier weer exporteren naar China, waar het als delicatesse in de restaurants op tafel komt.

De wolhandkrab werd bijna honderd jaar geleden door een schip meegebracht, maar het dier leek ook hier bijzonder goed te gedijen. De krab vormt bovendien voor heel wat overlast en vernielde ettelijke fuiken. Het dier werd dan ook weggegooid of vertrapt.

Maar in China vormt het dier een echte delicatesse en kost in de restaurants zes tot acht euro per exemplaar. Chinezen kochten de dieren in Nederland op en namen ze mee naar hun thuisland. De bijval heeft de prijzen op de markt inmiddels doen oplopen tot ongeveer zeven euro per kilogram.

Daarom zien de Nederlandse binnenvissers de krabbenvangst nu als een alternatief voor de dalende palingvisserij. Bovendien zou het ook een oplossing zijn voor het milieu, want de wolhandkrab heeft hier geen natuurlijke vijanden, zodat de populatie steeds maar groter wordt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home