Vork en Mes

Wednesday, October 26, 2005

Feta is exclusief Grieks

De naam feta is voorbehouden aan een witte kaas die ondergedompeld is in brem (pekelnat) en afkomstig is uit Griekeland. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg besloten in een zaak die door Denemarken en Duitsland tegen de Europese Commissie aangespannen was .

De Europese Commissie had in 2002 bepaald dat de naam feta alleen voor de Griekse feta gebruikt mocht worden. Denemarken en Duitsland, gesteund door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, vochten deze beslissing aan. Vooral in Denemarken wordt veel feta-kaas geproduceeerd. De Denen en de Duitsers meenden dat de naam feta algemeen geworden was en niet langer meer met een Griekse kaas geassocieerd werd.

Het Europese Hof van Justitie neemt echter de redenering van de Europese Commissie over. De naam is gekoppeld aan kaas geproduceerd in een deel van Griekenland, te weten het vasteland en het eiland Lesbos, waar de omstandigheden van dien aard zijn dat er specifieke schapen- en geitenrassen ontstaan zijn. Deze dieren voeden zich met lokale planten die aan de kaas een specifieke smaak en geur geven.

Daarnaast is de naam feta niet als een generieke naam te beschouwen. Soortgelijke kaas wordt in veel landen op de Balkan en rond de Middellandse Zee geproduceerd, maar niet onder de nam feta. Bovendien wordt feta in de meeste landen op de markt gebracht met etiketten die via vormgeving en lettertypen een Griekse connectie sugerreren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home