Vork en Mes

Wednesday, October 12, 2005

Chinezen uitvinders deegwaren

Waren de Chinezen met hun noedels, mie en mihoen de eersten, of waren het toch de Italianen die al eerder tagliatelli, fusilli en farfalle consumeerden? Een lange discussie over waar deegwaren als eerste werden gegeten lijkt eindelijk opgelost. Een groep archeologen heeft immers naar eigen zeggen onweerlegbaar bewijs geleverd dat de Chinezen als eerste waren.

Langs de oever van de Gele Rivier in het noordwesten van China hebben zij bij opgravingen een kom met gekookte noedels gevonden, die intact waren gebleven onder een dikke laag klei. Met de zogenoemde koolstof-14 dateringsmethode, waarmee objecten tot een ouderdom van ongeveer 60.000 jaar nog betrouwbaar kunnen worden gedateerd, is vastgesteld dat de kom daar minstens 4000 jaar moet hebben gelegen.

De noedels uit het Neolithicum (late steentijd) zijn ongeveer 0,3 centimeter dun en zijn ongeveer 50 centimeter lang. Ze zijn gemaakt van gierst en niet van tarwe zoals tegenwoordig gebruikelijk is, meldden de Chinese onderzoekers. Ook in Itali├ź wordt beweerd dat al duizenden jaren voor Christus deegwaren werden gegeten. Zo zou pasta al populair zijn geweest bij de Etrusken, circa 3000 jaar geleden, maar daar zijn nooit tastbare bewijzen van gevonden. Vermoedelijk zijn deegwaren via de Arabische wereld in Europa ge├»ntroduceerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home