Vork en Mes

Tuesday, August 30, 2005

Wereld produceert minder graan

De internationale graanraad IGC voorspelt dat de wereldproductie van tarwe dit seizoen uitkomt op 610 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton minder dan de vorige schatting van IGC een maand geleden. Oorzaak van de bijstelling naar beneden zijn de slechtere weersomstandigheden. De opbrengsten in Amerika, Europa, Argentinië en Pakistan zijn hierdoor negatief beïnvloed.

De wereldconsumptie van tarwe blijft met 613 miljoen ton gelijk aan vorig seizoen. Rusland, Kazachstan en de Oekraïne zullen dit seizoen belangrijke spelers zijn op de internationale tarwemarkt. Deze landen kennen hoge opbrengsten, waardoor mogelijk de exportmogelijkheden van andere belangrijke tarwe-exporteurs zullen afnemen, aldus IGC.

De gerstopbrengsten pakken 1 miljoen ton hoger uit en komen uit op 137 miljoen ton. De groei komt met name door betere vooruitzichten in Canada en Australië, schrijft de graanraad. De handel in gerst is met 6 miljoen ton teruggezakt naar 141 miljoen ton. Dit is een gevolg van wereldwijd kleinere veestapels.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home