Vork en Mes

Tuesday, August 30, 2005

Waarschuwing tegen frieten en snacks?


De Amerikaanse staat Californië wil dat bij chips en frieten een waarschuwing wordt meegegeven dat de producten een scheikundig product zouden kunnen bevatten kankerverwekkend zou kunnen zijn. De bedrijven stellen echter dat er geen verband is bewezen tussen de stof en een verhoogd gezondheidsrisico.

Advocaat-generaal Bill Lockyer heeft vorige week negen fastfood-ketens en snackproducenten daarvoor gedagvaard. Bij de gedagvaarden zijn onder meer McDonald's, Burger King, Wendy's en Frito Lay. Het gewraakte scheikundig product is acrylamide, dat volgens sommigen kankerverwekkend is.

Eén van de betrokken bedrijven betwist die stelling en benadrukt dat er geen bewijs is dat acrylamide kanker zou kunnen veroorzaken. Lockyer stelt dat hij de consument er niet wil toe bewegen te stoppen met het eten van snacks en frieten, maar hij zegt dat het publiek geïnformeerde beslissingen moet kunnen maken over zijn voeding.

"Acrylamide, een bijproduct van chemische producten en hitte, is in beperkte hoeveelheden in een aantal voedingsproducten aangetroffen," aldus Associated Press. "Lockyer zegt te willen focussen op frieten en chips omdat zij meer acrylamide zouden bevatten dan andere voedingsproducten."
Acrylamide werd lange tijd beschouwd als een product dat gebruikt werd in de verpakkingsindustrie en bij de waterzuivering, maar in 2002 stipten Zweedse onderzoekers aan dat de stof bij het koken of verwarmen een natuurlijk bestanddeel is van sommige zetmeel-producten.

Andere studies hebben volgens Associated Press geen verband gevonden tussen voeding met acrylamide en een verhoogd risico op kanker.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home