Vork en Mes

Monday, August 29, 2005

Nederlander drinkt meer wijn


In Nederland krijgt Franse wijn het steeds moeilijker. De concurrentie wordt er immers steeds groter. Zo is wijn uit Zuid-Afrika op acht jaar tijd van een zevende positie opgeklommen naar een tweede plaats. Daarmee laat Zuid-Afrika wijnlanden als Spanje en Italiƫ achter zich.

In 1996 kwam meer dan 45 procent van alle Nederlandse wijnimport uit Frankrijk. Vorig jaar daalde dat percentage tot iets minder dan 40 procent. In 1996 kwam minder dan 5 procent van alle wijnimport uit Zuid-Afrika, maar dat is gestegen tot 1" procent. Ook wijn uit Chili en Australiƫ doet het goed. Het aandeel van Chileense wijn verdubbelde en de import uit Australiƫ verviervoudigde. Italiaanse en Spaanse wijnen moesten terrein prijs geven.

Nederlanders zijn meer wijn gaan drinken. In de periode van 1996 tot 2003 nam het verbruik toe met 2,5 liter tot 20 liter per persoon. De goedkoopste wijnen komen uit Duitsland en Zuid-Afrika. Zij halen een gemiddelde prijs van 1,57 euro per liter. De duurste wijn komt uit Portugal en komt aan een gemiddelde prijs van 3,22 euro per liter.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home