Vork en Mes

Wednesday, April 09, 2008

Vlees verhoogt het risico op sommige kankers

Wat zullen we vanavond eten? Ik zou het niet weten, maar je kan toch beter opletten welk vlees je eet. Mensen die veel rood (rund, varken, lam) of bewerkt vlees (spek, worst, ham, charcuterie, hot dogs) eten hebben een sterk verhoogde kans op colorectale- en longkanker. Rood vlees verhoogt ook de kans op slokdarm- en leverkanker.

Een vermindering van de vleesconsumptie kan het aantal kankergevallen sterk doen dalen. Eén op tien long- en colonkankers zou kunnen vermeden worden door minder vlees te eten. Dat is het besluit van een grootschalig Amerikaans onderzoek gepubliceerd in PLoS Medicine. Het onderzoek is gebaseerd op gedetailleerde dieetgegevens van bijna 500.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen 50 en 70 jaar waarvan er 53.000 kanker kregen in de acht jaar dat de studie duurde.

Voor colorectale kanker steeg de kans met 24 procent bij consumptie van 62,5 gram per 1.000 kcal rood vlees en met 20 procent bij consumptie van 22,6 g per 1.000 kcal bewerkt vlees. Consumptie van rood vlees verhoogde de kans op slokdarmkanker (50 procent), leverkanker (61 procent), longkanker (20 procent) en pancreaskanker (43 procent, maar alleen bij mannen).

Bewerkt vlees verhoogt de kans op long- en blaaskanker (16 procent), myeloom (30 procent) en pancreaskanker (31 procent, maar alleen bij mannen). Een licht verhoogde kans werd vastgesteld voor geavanceerde prostaatkanker (zowel bij rood als bij bewerkt vlees), keelkanker (alleen bij rood vlees) en voor blaaskanker en myeloom bij bewerkt vlees.

Omgekeerd werd geen enkel verband vastgesteld tussen de consumptie van vlees en maagkanker, borstkanker en non-hodgkin lymfoom. De consumptie van rood vlees was evenmin geassocieerd met blaaskanker, leukemie, lymfoom en melanoom. Bij vrouwen was er geen relatie met cervix- of eierstokkanker. Voor endometriumkanker werd zelfs een negatieve relatie gevonden: hoe meer rood vlees, hoe minder kanker. Ook werd een negatieve relatie gevonden tussen bewerkt vlees en leukemie en melanoom. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home