Vork en Mes

Friday, April 25, 2008

Lang zullen ze leven, de vegetariërs

Vegetariërs leven langer en gezonder dan de rest van de bevolking. Dat hebben wetenschappers van het Duitse instituut voor kankerstudies na een jarenlange studie aangetoond.

Vreemd genoeg heeft dat weinig te maken met het afwijzen van vlees, maar met een levensstijl die alle soorten vegetariërs met elkaar gemeen hebben: ze leven gezonder, onder meer door niet te roken en te drinken en door veel in de natuur te bewegen.
De Duitse vorsers onderzochten 21 jaar lang de eet en leefgewoonten van ruim 1.900 vegetariërs, verdeeld in drie groepen: de veganisten (eten geen enkel dierlijk product), de ovo-lactovegetariërs (mijden vlees, maar eten wel melk en ei-producten) en de ‘gematigde’ vegetariërs (eten af en toe vlees en vis).

“Ze onderscheiden zich van de doorsnee bevolking door hun hele levensstijl die gebaseerd is op sterke gezondheidsprincipes”, aldus studieleidster Jenny Chang- Claude.

Vitaminen

Toen psychologen vegetariërs vroegen waarom ze eigenlijk geen vlees eten, bleek dat ‘gezondheid’ maar een van de motieven was. De meesten onder hen hadden vooral een afkeer voor vleesproducten.

Verder bleek niet te bewijzen dat het mijden van vlees leidt tot tekorten in de voeding, zoals wel eens wordt aangenomen. Veganisten en ovo-lactovegetariërs krijgen voldoende vezels, onverzadigde vetten, vitamine C en andere noodzakelijke elementen naar binnen. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home