Vork en Mes

Tuesday, April 08, 2008

Kokosrage is enkel maar een rage

Jennifer Aniston gebruikt ze als een dieet en de spelers van het Engelse rugbyteam om hun stofwisseling te versnellen en spieren te kweken. Kokosnoten zijn momenteel een echte rage, de healthfood hype van 2008, volgens de Britse krant The Guardian. Het plotselinge succes moet gezocht worden in de olie van de kokosnoot. Die wordt geperst uit het witte, droge vruchtvlees.

Kokosolie bevat hoofdzakelijk laurinezuur, een verzadigd vetzuur dat maar heel zelden voorkomt in plantaardige olie. Meestal vind je het in dierlijke producten. Verzadigd vet heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Het verhoogt namelijk het (slechte) LDL-cholesterol en als gevolg daarvan neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Daarom wordt kokosolie traditioneel afgeraden. Laurinezuur verhoogt weliswaar het totale cholesterolgehalte, maar dat is gedeeltelijk te verklaren door een verhoging van het (goede) HDL-cholesterolLaurinezuur heeft ook een ongunstig effect op de tromboseneiging van het bloed. Het maakt dat bloedplaatjes gaan samenklonteren.

Waarom dan die rage? Kokosolie zou geen cholesterol bevatten en daarom passen in een cholesterolarm dieet. Wat dus je reinste onzin is. Het verhoogt wel degelijk je cholesterol. Kokosolie zou ook de stofwisseling versnellen maar ook hiervan is geen wetenschappelijk bewijs van. Wie 1 gram kokosolie eet, krijgt evenveel calorieƫn binnen als wie 1 gram boter eet. Kokosolie zou ook antibacteriƫle en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, het zou de opname van vitamine en mineralen bevorderen, maag- en darmklachten verhelpen en een stimulerend effect hebben op de schildklier. Maar u kan het al raden, ook deze beweringen zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Conclusie: de kokosrage is maar een rage, het heeft geen enkel wonderbaarlijk effect op het lichaam. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home