Vork en Mes

Friday, February 08, 2008

Recordprijs voor tarwe

De prijs van Amerikaanse tarwe heeft in Chicago een historische recordprijs bereikt, een gevolg van de sterke internationale vraag, terwijl investeerders vrezen voor een teruglopende beschikbaarheid.

De noteringen van tarwe bereikten 10,63 dollar per bushel (35,23 liter). Daarmee sneuvelde het vorige record van 10,33 dollar van de dag voordien. Sinds maandag stijgt de prijs van tarwe met 30 cent per dag, dat is de maximaal toegelaten wijziging."De kopers vrezen voor hun toekomstige bevoorradingen", aldus Joe Victor, analist bij Allendale, hierbij verwijzend naar een naar beneden herziene raming van de Canadese tarwevoorraden eind december. Canada is een van de belangrijkste exporteurs van tarwe. De voorraden werden er op 15,1 miljoen ton geraamd tegen 21,6 miljoen ton een jaar eerder. Dit suggereert dat het aanbod klein kan zijn in vergelijking tot de vraag.

Naast tarwe kent ook de prijs van sojagranen sinds weken een explosieve groei. Er werd met een slotkoers van 13,3150 dollar een nieuw record gevestigd. De prijs van maïs daarentegen daalde, anticiperend op een mogelijke daling van de productie van bio-ethanol, aldus analisten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home