Vork en Mes

Tuesday, December 11, 2007

Zesduizend Polen voor Belgische fruitpluk

Zesduizend Polen hebben het voorbije seizoen Belgisch fruit geplukt. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Fruitcel, de vereniging waarin VDAB, gemeentebesturen en sociale partners zitten. Omdat de Poolse economie het steeds beter doet, zullen Poolse plukkers volgens VDAB-directeur Johnny Nelissen over een aantal jaren wegblijven. Dan is het volgens hem wellicht de beurt aan de Roemenen en de Bulgaren.


Bij de VDAB wordt opgemerkt dat de vraag naar plukkers daalt. Vorig jaar waren er nog 3.159 vacatures. Dit jaar was er bij de VDAB vraag naar 1.097 plukkers. Op dit moment worden de plukkers volgens de Boerenbond in Belgiƫ beter betaald dan in Duitsland. Dus komen de Polen naar hier, ook al ligt Duitsland dichter bij de deur. Daar plukken ze met Bulgaren en Roemenen.


Er wordt echter een grondige verschuiving verwacht. In Zuid-Spanje zijn nu zelfs mensen uit Ecuador aan de slag. In Litouwen zijn de eerste Chinezen aangekomen. Het aantal sikhs in de fruitpluk is inmiddels zwaar gedaald. De meesten hebben een vaste job in de bouw of zijn zelfstandig. In Borgloon is er ook al een sikh-fruitboer die nu Polen in dienst heeft om te plukken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home