Vork en Mes

Wednesday, December 12, 2007

Voedsel werd in één jaar 4.4 procent duurder

In het jaar 2006 zijn de prijzen van voeding gemiddeld 4.4 procent duurder geworden. Enkele producten zaten daar zelfs fel boven, zoals deegwaren. Volgens Fevia, de federatie van de voedingssector, zal de prijsstijging zich niet meteen voortzetten. De Belgische voedingsindustrie kende in 2006 een groei van de omzet, de productie, de investeringen en de export. Toch blijkt 2006 één van de slechtste jaren qua rendement van de afgelopen tien jaar.

De zwaarste impact zou ondertussen achter de rug zijn. De prijzen van de landbouwgrondstoffen, die een serieuze stijging kenden, lijken nu onder controle te zijn. Toch is het voorbarig om op een daling van de prijzen te hopen. Dat zou de voedingssector zelf in de problemen brengen. Buiten de chemische sector stelt de voedingsindustrie het meeste aantal mensen te werk. Ten opzichte van 2005 daalde dit aantal wel met 0.5 procent. In 2006 waren er 89.994 mensen werkzaam in de voedingssector. De omzet bedroeg in dat jaar 33.2 miljard euro.

De laatste jaren floreerde de voedingsindustrie vooral in Vlaanderen en Wallonië, ten nadele van Brussel. Fevia stelde daar een opmerkelijke daling van het aantal voedingsproducenten af de laatste twee jaar. De tendens voor het komende jaar zal zijn dat de rentabiliteit blijft dalen in 2007, onder andere door de stijgende afzet- en consumptieprijzen van voedingsproducten. Uiteindelijk zal dit doorgerekend worden aan de consument. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home