Vork en Mes

Friday, December 28, 2007

Suikerfabriek Moerbeke-Waas gaat dicht

De suikerfabriek in Moerbeke-Waas wordt gesloten. Dat heeft de directie van Iscal Sugar op een ondernemingsraad bekend gemaakt. Door de sluiting dreigen er 95 banen te verdwijnen. De sluiting is volgens de directie onder meer het gevolg van de hervorming van de Europese suikermarkt. De fabriek in het Waalse Fontenoy blijft wel behouden. De werknemers hebben verbolgen gereageerd op de mededeling.


Volgens de vakbonden voelen de personeelsleden zich uitgeknepen als citroenen omdat de fabriek wordt gesloten terwijl er net een zeer goede suikercampagne werd afgesloten. Als protest heeft het personeel één suikersilo bezet. Daardoor wordt de helft van de productie van de voorbije campagne geblokkeerd. Er zullen met de landbouwers die bieten aanleveren, overeenkomsten gesloten worden waardoor zij van de overheid een compensatie ontvangen.


De voorbije jaren gingen ook de afdelingen van Iscal Sugar in Veurne en in Frasnes onherroepelijk dicht. De fabriek in Moerbeke-Waas heeft echter één van de beste campagnes sinds jaren achter de rug. Er werd 176.000 ton geproduceerd. Het is volgens de vakbonden frustrerend dat gewacht werd tot na de campagne, als er geen werk meer is voor de arbeiders, om de sluitingsintentie bekend te maken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home