Vork en Mes

Thursday, November 08, 2007

Raclette is geen kaas

Begin deze week werd in Zwitserland door de hoogste gerechtelijke instantie een eind gemaakt aan de ‘raclette-oorlog’. Al een tijdje streden verschillende Zwitserse kantons om hun gelijk omtrent de betekenis van het woord raclette. De rechter besliste nu dat raclette de naam is van een gerecht, en niet van een kaas van gecontroleerde afkomst.

De kantons Bern, Fribourg en Les Grisons hadden in 2005 klacht ingediend tegen de beslissing om de vermelding ‘appellation d’origine contrôlée’ alleen toe te kennen aan raclette-kaas die in het kanton Wallis geproduceerd werd. Dat hadden de federale landbouwautoriteiten beslist. De drie kantons kregen nu gelijk van de rechter.

De term benoemt volgens de rechter een gerecht en geen kaas. Eender welke Zwitserse of buitenlandse producent mag de term dus voor zijn producten gebruiken. Minstens sinds 1574 betekent het woord raclette: ‘een schotel op basis van fondue afkomstig uit Wallis’. Dat kaas ook zo genoemd wordt is volgens de rechter een samentrekking van ‘fromage à raclette’. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home