Vork en Mes

Wednesday, November 07, 2007

Koffie uit automaat slecht voor het hart

Jarenlang koffie drinken uit een automaat, verhoogt de kans op een hartinfarct. Vaak bevat de koffie uit automaten die gebruik maken van gemalen koffie, ofwel 'fresh brew’, grote hoeveelheden cholesterolverhogend cafestol. De Nederlandse Conumentenbond onderzocht verschillende koffieapparaten om tot deze conclusie te komen.

De bond analyseerde de koffie uit twaalf verschillende fresh-brew automaten. Deze machines staan in ongeveer 16 percent van de bedrijven. Er blijken grote verschillen te zitten tussen de types apparaten. De gemiddelde hoeveelheid cafestol is 1 milligram per kopje. Slechte scoorders zijn de ‘Autobar Valencia’ en de ‘Bremer Viva’, zij bevatten 1.9 milligram cafestol per kop. De ‘Autobar Vicenza’ bleek het gezondst met slechts 0.2 milligram per tas.

Tien jaar koffie drinken met te veel cafestol kan de kans op een hartaanval met 0.4 procent vergroten. Normaal ligt deze kans bij een gezond persoon van 55 jaar op 8 procent. Door de cafestol kan dit dus verhogen tot 8.4 percent. In filterkoffie blijft cafestol achter in de filter, bij automaten op basis van een extract of koffiepoeder komt ook nauwelijks cafestol vrij. De Nederlandse Consumentenbond biedt bedrijven een controle aan tegen kostprijs. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home