Vork en Mes

Wednesday, November 14, 2007

‘Kebab met mayonaise’ verhaalt geschiedenis van kebab

‘Kebab met mayonaise – een hedendaagse kijk op traditionele en industriële eetcultuur’ is een reizende tentoonstelling door de Limburgse mijngemeenten. Heusden-Zolder kreeg de première op de multiculturele markt. De tentoonstelling onderzoekt de herkomst, historiek en bereidingswijze van kebab.

Kebab werd door Turkse immigranten in de Limburgse mijnstreek geïntroduceerd. Sindsdien is kebab over gans België een ingeburgerde snack. Het SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) vatte het plan op om de bevolking kennis te laten maken met de geschiedenis en de onbekende wereld van hun geliefkoosde kebab. Het project wordt mee ondersteund door erfgoedcel Mijn Erfgoed en de Vlaamse Overheid.

Op basis van interviews met groothandelaren en uitbaters uit de Limburgse mijnstreek kwam de tentoonstelling tot stand. Er is fotowedstrijd aan het project verbonden waarbij kandidaten foto’s kunnen insturen over hun relatie met de kebab. Voorts verschijnt er een boek met foto’s, citaten en recepten. Nog tot eind december kan de tentoonstelling bezocht worden in As, Beringen, Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home