Vork en Mes

Tuesday, November 13, 2007

Extreem dure Vlaamse garnalen

De Vlaamse grijze garnalen ondergaan momenteel enorme prijsstijgingen. Peter Cooleman, coördinator van Purus (merklabel voor de Vlaamse grijze garnaal), spreekt zelfs van een recordhoogte. De garnalen worden op de veilingen verhandeld tegen 6 à 7 euro per kilo. Ook in Nederland zou de prijs van grijze garnalen zo hoog liggen.

Voorgaande jaren schommelde de prijs tussen de 4 en 5 euro per kilo. Daarvoor bedroeg de prijs per kilo zelfs maar 1 à 2 euro. Oorzaken voor de enorme prijsstijgingen liggen volgens Cooleman bij het slechte weer en de schaarsheid van de garnalen voor de Belgische en Nederlandse kust.

Het slechte weer weerhoudt de schepen om uit te varen. De vaartuigen liggen al tien dagen binnen. Als ze al uitvaren halen ze veel minder garnalen op dan voorheen. Enkele jaren terug kon een schip per week gemiddeld tussen de 1 en de 3 ton grijze garnalen opvissen. Nu varieert dat tussen de 500 en 600 kilogram. De schaarste is onder meer te wijten aan de massale aanwezigheid van de wijting, een natuurlijke vijand van de garnaal. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home