Vork en Mes

Monday, October 29, 2007

Hoeve-ijs zorgt voor voedselvergiftiging

Dit weekend werd bekend gemaakt dat vijf kinderen uit de Kempen opgenomen waren in het ziekenhuis na het eten van hoeve-ijs. Ze waren besmet met een colibacterie. De kinderen werden behandeld met een nierdialyse en ondergingen bloedtransfusies. De feiten dateren van midden sepetember maar raakten nu pas bekend.

Rond 15 september werd op de Breyskenshoeve in Mol het besmette ijs aangekocht. Begin oktober vertoonden enkele kinderen de eerste tekenen van besmetting. Ze kregen hevige diarree, enkelen vertoonden het begin van een nierblokkering. Uiteindelijk belandden vijf kinderen in het ziekenhuis.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid onderzochten de zaak. ‘Consumptie van rauwe melk of contact met vee of mest ligt meestal aan de basis van de infectie. In het ijs dat nog op de hoeve aanwezig was, is dezelfde bacterie teruggvonden’. De eigenaars van de boerderij hebben intussen een verklaring voor de besmetting. ‘In de voeding van de kalveren was iets niet in orde. Door contact met de dieren zijn de kinderen besmet geraakt. Ondertussen is alles gecontroleerd en mag ons ijs weer gewoon verkocht worden.’ (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home