Vork en Mes

Monday, August 13, 2007

Zeebrugse haai wordt niet geveild

De haai die het Zeebrugse vissersvaartuig Soetkin heeft gevangen in de Keltische Zee tussen Ierland en Engeland, wordt vernietigd. Dat zegt Eddy Landuyt van de Zeebrugse Visveiling. De veiling kreeg te horen dat het dier beschermd is en niet mag worden verkocht. Er zijn stalen genomen voor wetenschappelijk onderzoek. De rest van de zes meter lange en meer dan twee ton zware vis wordt verwerkt tot vismeel.


De Soetkin vist sinds enkele weken met planken in plaats van met het gekende boomkorsysteem. Bij de nieuwe vistechniek, die minder brandstofintensief is, wordt een net achter het vaartuig gesleept. Dat net kan tot 120 meter open staan en de haai moet daarin gezwommen zijn. Aan boord spartelde het dier tegen. De doodstrijd duurde volgens schipper Kurt Standaert tussen vier en vijf uur.


"De Vlaamse landbouwadministratie heeft ons ervan op de hoogte gebracht dat de haai niet geveild mocht worden,” aldus Eddy Landuyt. "De administratie doet regelmatig controles. De haai is een beschermde diersoort. In principe mag hij niet worden gevist. Maar selectieve visserij bestaat niet. De vis is per ongeluk in de netten beland. Na het nemen van de nodige stalen, zal de haai worden vernietigd.”


Volgens de dierenrechtenvereniging Shark Alliance is de haai een Cetorhinus Maximus. Die soort is met uitsterven bedreigd en daarom Europees beschermd. Het gaat om de tweede grootste vissoort in de Europese zeeën. Hij kan tot 12 meter lang worden. In Azië is er een grote vraag naar de reuzenhaai, waar tot 10.000 euro voor wordt gevraagd. Volgens Shark Alliance mag de vis niet worden gevist. Hij moest dus weer overboord gegooid zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home