Vork en Mes

Tuesday, August 07, 2007

Palm trekt zich terug uit Polen

Palm Breweries verkoopt zijn Poolse dochter Browar Belgia aan de Zuid-Afrikaanse brouwgroep SABMiller. Daarmee komt een einde aan de internationalisering die de brouwer uit Steenhuffel in de jaren negentig opstartte. Nochtans is het gemiddelde bierverbruik van de Poolse consument op tien jaar tijd meer dan verdubbeld tot 70 liter per jaar. De markt wordt er echter gedomineerd door SABMiller, Heineken en Carlsberg.


Browar Belgia komt op de vierde plaats. Bovendien vormen grote volumes aan pilsbieren en het loonwerk voor derden bij Browar Belgia voor Palm geen prioriteit. Palm-topman Jan Toye legt de nadruk op de speciaalbieren. De Poolse consument bleek echter weinig interesse hebben voor deze biersoorten. Door een gebrek aan volume draaide de grote Browar Belgia-brouwerij in Kielce met gigantische verliezen.


Palm plooit zich terug op de verkoop van Belgische streekbieren op zijn Belgische en Nederlandse thuismarkt. Export wordt overgelaten aan partners. De inkomsten uit de verkoop zullen gebruikt worden om de merken van Palm te versterken. SABMiller versterkt door de overname zijn leiderspositie op de Poolse biermarkt. De groep blijft het bier Palm verdelen op de Poolse markt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home