Vork en Mes

Wednesday, August 08, 2007

Nederland berispt Lotus Bakeries

De Nederlandse koekjesfabrikant Koninklijke Peijnenburg, dat in juni vorig jaar werd overgenomen door het Belgische Lotus Bakeries, is door de Nederlandse Reclame Code Commissie berispt omdat het voor zijn ontbijtkoek-merk Koffieleutjes een misleidende verpakking had gebruikt. Dat is het gevolg van een klacht van koekjesproducent Koninklijke Verkade, nadat beide partijen niet tot een vergelijk waren gekomen.


Het is de eerste keer dat de Nederlandse Reclame Code Commissie de regels van deze nieuwe claimsverordening, die begin vorige maand van kracht ging, heeft toegepast. Deze verordening heeft tot doel om consumentenbescherming in alle landen van de Europese Unie op het zelfde niveau te waarborgen. De claim van Koffieleutjes is volgens de commissie in strijd met de Europese voorwaarden.


Opgemerkt wordt dat Peijnenburg niet mag claimen dat de koekjes veertig procent minder vet bevatten en een bron van vezels zijn. Het is immers onduidelijk in vergelijking met welke koekjes de Koffieleutjes veertig procent minder vet zouden zijn. Ook zouden de Koffieleutjes niet kunnen aantonen een bron van vezels te zijn, omdat een product dan per honderd gram minimaal drie gram vezels moet bevatten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home