Vork en Mes

Sunday, August 05, 2007

Frieten bakken met tweede stoombeurt

Frieten of frituursnacks hoeven voortaan niet meer in ongezond frituurvet worden gebakken. Volgens de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO kan de tweede bakbeurt immers even lekker, maar met minder calorieën, in stoom gebeuren. De Belgische frituristen uiten alvast grote twijfels over de smaak van frieten die op die manier gebakken zijn. Volgens Bernard Lefèvre, voorzitter van sectororganisatie Navefri, kan alleen een smaakproef uitsluitsel brengen.


Bij het stoombakken wordt stoom tot rond 200 graden verhit. De stoom wordt in direct contact gebracht met het product en draagt daarbij - net als bij normaal frituren - warmte over, maar dan zonder gebruik van vet. Het gesloten systeem zorgt ervoor dat er geen vervelende geuren vrijkomen en voorkomt het risico op brandwonden. Een toestel om op die manier frietjes te bakken komt eind dit jaar op de markt.


De Belgische frituristen benadrukken dat deze stoomtechniek enkel kan gebruikt worden bij de tweede bakbeurt van de frietjes. Anders worden de frieten volgens Navefri-voorzitter Bernard Lefèvre immers gekookt. Navefri vraagt zich ook af wat het nut is van dergelijk bakproces. "Een portie friet uit een frituur bestaat uit 92 procent aardappel en 8 procent vet,” wordt er opgemerkt.”


In een frituur worden de frieten volgens Bernard Lefèvre immers op een zeer hoge temperatuur gebakken waardoor ze dichtschroeien en geen vet meer opzuigen. "Bovendien worden ze dan nog eens goed uitgeschud,” voert hij aan. “Op die manier bevatten de frituurfrietjes slechts 8 procent vet, dat is omzeggens al een light product. Door de tweede bakbeurt in stoom zal het uiteindelijke vetpercentage misschien 7 procent bedragen.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home