Vork en Mes

Saturday, August 04, 2007

Dreiging door lage graanoogst

Na vier opeenvolgende jaren met een behoorlijk sterke productiegroei zal de graanproductie dit jaar in netto-importerende ontwikkelingslanden slechts met één procent toenemen. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Agriculture Organisation. Dat percentage is lager dan de bevolkingsgroei. Indien men geen rekening houdt met India en China, zou de graanoogst in de ontwikkelingslanden zelfs lichtjes dalen.


Op dit ogenblik kampen in totaal 28 landen met voedseltekorten. Onder meer in Marokko draait de graanoogst dit jaar uit op een ware catastrofe. Geraamd wordt dat driekwart van de opbrengst er door de droogte verloren zal gaan. Ook de situatie in Zimbabwe, Namibië, Lesotho en Swasiland is zorgwekkend, terwijl Malawi, Angola, Mozambique, Madagascar en Zambia rekenen op bovengemiddelde opbrengsten.


In West-Afrika is het groeiseizoen laat op gang gekomen als gevolg van onregelmatige neerslag. Ook Somalië heeft met dat fenomeen te maken. Andere landen in Oost-Afrika zijn dan weer optimistisch gestemd over de graanoogst. Ook in het Verre Oosten worden redelijke opbrengsten verwacht. Humanitaire assistentie is daarentegen noodzakelijk in de Boliviaanse hooglanden, waar eerder dit jaar periodes van droogte en hevige neerslag voor grote verliezen gezorgd hebben.


In Nepal blijft de voedselzekerheid voor een aantal kwetsbare bevolkingsgroepen een probleem. Ook in Noord-Korea is het voedselaanbod precair, maar daar is eind juni een schip met 400.000 ton voedselhulp uit buurland Zuid-Korea gearriveerd. Tenslotte is er ook in Irak geen voedselzekerheid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home