Vork en Mes

Monday, August 06, 2007

Broccoli en bloemkool tegen prostaatkanker

De consumptie van groenten en fruit in het algemeen leidt niet echt tot een verminderd risico op prostaatkanker, maar broccoli en bloemkool bezitten daarentegen wel beschermende eigenschappen. Dat stellen onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute. Een wekelijkse portie broccoli zou de kans op agressieve prostaatkanker met 45 procent doen dalen. Voor bloemkool ligt dat percentage zelfs op 52 procent.


"Indien de gevonden link van causale aard blijkt te zijn, dan lijkt het voor de hand te liggen om als primordiale preventiemaatregel tegen prostaatkanker meer bloemkool, broccoli en misschien ook spinazie te eten,” aldus onderzoeksleidster Victoria Kirsch. Ook spinazie lijkt dus heilzame effecten te vertonen, al waren de bevindingen in de studie niet significant toen de onderzoekers speurden naar kankercellen die zich buiten de prostaat ontwikkeld hadden.


Volgens de Britse omroep BBC overlijdt in Groot-Britannië elk uur een man aan prostaatkanker. Ieder jaar wordt de ziekte vastgesteld bij 32.000 nieuwe patiënten. "Als het op voeding aankomt, bestaat er geen wondermiddel dat beschermt tegen kanker,” aldus de Britse kankerdeskundige Kat Arney. "Een gezond en evenwichtig dieet biedt de beste bescherming. Dat betekent minstens vijf porties groenten en fruit per dag.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home