Vork en Mes

Friday, July 13, 2007

Obesitas is een pad naar Alzheimer

Britse wetenschappers waarschuwen voor een vetrijk voedingspatroon, want dikke mensen lopen meer risico dat ze Alzheimer krijgen. De wetenschappers sturen dan ook aan op een lager verbruik van fastfood en meer beweging. De Alzheimer Gemeenschap schat dat er in Groot-Brittannië 700.000 Alzheimer-patiënten zijn. Dat aantal zou binnen vijftig jaar verdubbelen. Maar als de mensen blijven verdikken, kan het aantal oplopen tot 2,5 miljoen.


"Obesitas is een grote risicofactor,” waarschuwt Clive Ballard, onderzoeksdirecteur van de Alzheimer Gemeenschap. “Mensen die op hun zestigste kampen met overgewicht, lopen twee keer zo veel risico om dement te worden als ze 75 jaar oud zijn.” Welke invloed obesitas precies heeft op de hersenen, is onduidelijk. Wel hebben de onderzoekers ontdekt dat wie een dieet volgt met groenten en fruit tot veertig procent minder risico’s loopt.


Beweging en sport toonden hetzelfde effect. De Alzheimer Gemeenschap vindt dat de bestrijding van obesitas een prioriteit moet worden. “De kosten van de ziekte swingen de pan uit,” aldus de organisatie. "Studies tonen aan dat Alzheimer niet zo onvermijdbaar is als we eerst dachten. Een geneesmiddel bestaat niet, maar de bewijzen stapelen zich op dat een goede levensstijl veel risico's kan uitschakelen.”


Volgens professor Jeremy Parson van de Britse hartfederatie hangen risicofactoren voor hartziekten samen met die voor dementie. Een derde van de mensen ouder dan 65 die een hartaanval hebben, kunnen dementie ontwikkelen binnen de drie maanden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home