Vork en Mes

Monday, July 30, 2007

Dierlijke voeding slecht voor leefmilieu

Een gemiddelde persoon veroorzaakt jaarlijks 11 ton koolstofdioxide. Ongeveer één derde daarvan houdt verband met de eetgewoonten. Het koken is niet zo zwaar belastend, maar de grootste uitstoot die hij veroorzaakt komt voort uit het produceren, verwerken en vervoeren van voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse voorlichtingsbureau Milieu Centraal.


Om tot een klimaatvriendelijke maaltijd te komen, moet men volgens de onderzoekers minder dierlijke producten eten, koopt men liefst geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig en moeten groenten en fruit uit een verwarmde serre vermeden worden. Vooral het verbruik van minder dierlijke producten heeft de consument volgens de onderzoekers in eigen hand, maar over de andere twee criteria heeft hij veel minder controle.


Een maaltijd met producten uit een verwarmde serre geeft volgens Milieu Centraal 3,3 keer meer uitstoot van koolstofdioxide dan een klimaatvriendelijke maaltijd. Een maaltijd met ingevlogen producten uit een ver land scoort 3,5 keer slechter en een maaltijd met rundvlees en veel andere dierlijke producten levert volgens Milieu Centraal zelfs 6,5 keer meer koolstofdioxide op.


Milieu Centraal voert echter aan dat ook op een andere manier met voeding aan energiebesparing kan doen. Men kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen voedsel wordt verspild, terwijl men bij voorkeur ook boodschappen doet met de fiets in plaats van met de auto.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home