Vork en Mes

Monday, June 11, 2007

Voedselimporten blijven stijgen

De globale rekening voor voedselimporten neemt toe, deels te wijten aan het succes van de biobrandstoffen. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties. De wereldwijde uitgaven voor ingevoerde voedingsproducten lijken volgens de FAO dit jaar de grens van 400 miljard dollar te zullen overschrijden. De FAO verwacht een stijging van vijf procent in vergelijking met het recordcijfer van vorig jaar.


Vooral de gestegen prijzen van granen en plantaardige olie zijn verantwoordelijk voor dit fenomeen. Voor deze producten stijgt het prijskaartje bij de invoerders met 13 procent. Duurdere voederingrediƫnten zullen leiden tot hogere prijzen voor vlees en zuivelproducten, waardoor ook de uitgaven voor deze producten zullen toenemen. De toenemende vraag op wereldvlak voor onder meer vlees en rijst dragen eveneens bij tot de importgroei.


Bovendien zijn de kosten voor het internationaal vrachtvervoer momenteel erg hoog, wat bijkomende druk zet op landen die voor hun voedselzekerheid sterk afhankelijk zijn van import. De organisatie verwacht dat ontwikkelingslanden negen procent meer zullen moeten neertellen voor hun voedselimport. Voor de economisch meest kwetsbare landen ligt dat percentage nog hoger.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home