Vork en Mes

Monday, June 04, 2007

Vlaamse mosselpontons voorgesteld

In de vissershaven van Nieuwpoort hebben reder Willy Versluys en mosselexpert José Reynaert hun mosselponton voorgesteld. Daarmee hopen ze tegen oktober de eerste Vlaamse mosselen op grote schaal te oogsten. In de ponton hangen acht mosselkooien, met daarin telkens 200 mosseldraden van elk drie meter lang. Op termijn wordt er gedacht aan een achttal mosselpontons.


De Belgische mosselconsumptie vertegenwoordigt 6 miljoen kilogram geïmporteerde mosselen. Met drie oogsten gespreid over twee jaar willen de initiatiefnemers 500.000 tot 700.000 kilogram Vlaamse kwaliteitsmosselen op de markt brengen. In oktober of november hopen ze de eerste mosselen te kunnen plukken. “Het zullen weliswaar nog geen grote mosselen zijn,” wordt er opgemerkt. “Voor volle mosselen zullen we moeten wachten tot mei volgend jaar.”


Uit eerder controles is volgens Versluys en Reynaert gebleken dat de Vlaamse mossel een mosselvleesgehalte heeft van 33 procent, met pieken naar 40 procent. In een Zeeuwse mossel is dit slechts 22 tot 25 procent. “Wie dus op restaurant één kilogram Vlaamse mosselen van Versluys en Reynaert op zijn bord krijgt, zal ongeveer 350 gram mosselen gegeten hebben,” voeren ze aan. “Van de Zeeuwse is dat maar 250 gram in het beste geval.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home