Vork en Mes

Tuesday, June 12, 2007

Strenge voorwaarden palingverkoop

De internationale handel in paling wordt vanaf 2009 aan strenge voorwaarden verbonden om het bestand de tijd te geven weer op peil te komen. Ruim 90 procent van de landen op de internationale Cites-conferentie in Den Haag steunden het voorstel van de Europese Commissie. De 27 lidstaten van de Europese Unie bereikten eerder een akkoord over het reddingsplan voor de paling.


Er werd afgesproken dat een belangrijk deel van de jonge palingen die in Europa wordt gevangen, verkocht moet worden binnen de Europese Unie. In eerste instantie gaat het om 35 procent. Dat percentage wordt elk jaar verhoogd en zou tegen 2013 zestig procent bereiken. Het aantal palingen is door overbevissing en stroperij hard achteruit gegaan. Het herstel blijft uit omdat ook de jonge paling zeer geliefd is in onder meer Frankrijk, Spanje en Aziƫ.


Uit een onderzoek is verder gebleken dat de pcb-concentraties in de Vlaamse paling nog steeds veel te hoog liggen. Dat blijft uit cijfers die door Vlaams minister van leefmilieu Kris Peeters werden bekend gemaakt. Uit recente metingen blijkt dat op 77 procent van de meetplaatsen de norm van 75 nanagram per gram lichaamsgewicht overschreden wordt. Op 34 procent liggen de waargenomen waardes vijf keer hoger dan de norm.


Op 14 procent van de meetplaatsen wordt de norm zelfs meer dan 10 keer overschreden. Toch is er volgens minister Peeters sprake van beterschap. Uit eerdere metingen in de tweede helft van de jaren negentig blijkt immers dat de pcb-gehaltes toen nog hoger lagen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home