Vork en Mes

Saturday, June 09, 2007

Europese landbouw laat schoolfruit vallen

Europees Commissaris Mariann Fischer Boel zal haar plan om een deel van de landbouwsubsidies te besteden aan schoolfruit voor kinderen in de hele Europese Unie waarschijnlijk moeten laten vallen. Bij diverse collega's is er protest gerezen tegen de hoge kosten van het plan. Fischer Boel heeft afgelopen maand begroot dat de kosten ongeveer 100 miljoen euro per jaar zouden bedragen, waarvan de helft door de lidstaten zelf moet worden bijgedragen.


Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie wil Fischer Boel nog steeds de invoering van schoolfruit, om overgewicht bij kinderen in te perken. Maar er zal geen deel van de landbouwsubsidies worden besteed aan het initiatief. Veel lidstaten, waaronder Denemarken, waren groot voorstander van het voornemen van Fischer Boel. Ambtenaren van de Europese Commissie verwachten dat het schoolfruit-project later opnieuw zal opgehaald worden.


In Vlaanderen bestaat al jarenlang een gratis fruitaanbod, met name voor appelen en peren. Het gaat daarbij om partijen die uit de markt worden genomen. De voorbije maanden werden bijvoorbeeld regelmatig partijen peren uit de markt genomen. Mits een eenvoudige aanvraagprocedure kunnen ook scholen deze overschotten, die van een perfecte kwaliteit zijn, afhalen bij de fruit- en groentenveilingen. Maar aanvragen zijn nauwelijks ingediend.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home