Vork en Mes

Friday, June 08, 2007

Australië heeft geen champagne meer

Australië zal niet langer gebruikmaken van beschermde Europese namen als porto en champagne om zijn producten aan de man te brengen. Die belofte maakt deel uit van een bilateraal akkoord dat de Europese Commissie en Australië hebben gesloten over de versoepeling van de wijnhandel. Omgekeerd zullen Australische geografische aanduidingen dezelfde bescherming genieten in Europa.


De Australische wijnbouwers zullen binnen het jaar na de inwerkingtreding van het akkoord niet langer beschermde Europese aanduidingen als Champagne en Port mogen gebruiken. Dat heeft de Europese Commissie benadrukt. Voorts vrijwaart het akkoord volgens de Commissie de Europese regels over de etikettering van wijn en bevat de tekst een duidelijk Australische engagement om de traditioneel Europese uitdrukkingen en productiemethodes te beschermen.


De ministers van landbouw van de Europese Unie moeten het akkoord tegen het einde van dit jaar bekrachtigen. De Europese Unie exporteerde vorig jaar wijn ter waarde van ongeveer 62 miljoen euro naar Australië. De import uit Australië was goed voor liefst 868 miljoen euro. Vorig jaar waren er ook al champagne-problemen met de Verenigde Staten, die zelf ook schuimwijn met de Franse regiobenaming bleven gebruiken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home