Vork en Mes

Saturday, June 02, 2007

Antwerpen denkt aan culinaire cluster

De Antwerpse economieschepen Robert Voorhamme wil de vleesindustrie rond het Sportpaleis en Lobroekdok verhuizen naar de Groothandelsmarkt van Kielsbroek. Volgens Voorhamme is het mogelijk om samen met de visindustrie en groentemarkt een culinaire cluster uit te bouwen. Aan het Lobroekdok lijkt er voor de sector nog maar weinig toekomst te zijn.


Een jaar geleden sloot het slachthuis Druwel aan het Sportpaleis de deuren en het is voorlopig onduidelijk of het bedrijf ooit nog investeert in een nieuwe slachtlijn. Daardoor heerst er ook bij de zestig vleesbedrijven in de omgeving onrust over de toekomst. De vleessector vreest dat er voor haar niet langer meer plaats is in Antwerpen, want het Antwerpse stadsbestuur wil er een tweede sporthal, een groot sporthotel en woningen bouwen.


Voorhamme benadrukt dat het uitbaten van een slachthuis voor het stadsbestuur geen kerntaak is. Wel moet de stad volgens hem de omstandigheden creƫren om de vleesindustrie en een slachthuis te laten floreren. Hij laat onderzoeken welke toekomst er nog is voor een Antwerpse slachtlijn en welke economisch rendabele projecten er mogelijk zijn. Ook wordt gekeken welke locatie daarvoor de beste troeven heeft.


Hij wees er daarbij op dat de beste kansen wellicht liggen op de groothandelsmarkt van Kielsbroek. Indien er een aantal bedrijven herschikt worden, is daar volgens de schepen nog ruimte. Dat zou mogelijkheden bieden om daar samen met de vissector en de groentemarkt een culinaire cluster uit te bouwen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home