Vork en Mes

Friday, February 16, 2007

Vis maakt slim

Een zwangerschapsdieet van meer dan 340 gram vis die rijk is aan Omega3, zorgt voor kinderen met een hoger verbaal intelligent quotient. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). De aanbevelingen zijn opmerkelijk, want tot nu toe werd aan zwangere vrouwen altijd een grote consumptie van vis afgeraden.

Die terughoudendheid tegenover visconsumptie tijdens de zwangerschap had vooral te maken met de vrees dat de foetus daardoor zou blootgesteld worden aan giftige producten zoals kwik, pcb's en dioxines. Die zouden door de vissen uit het vervuilde zeewater zijn opgenomen. Maar de onderzoekers zeggen geen sporen gevonden te hebben dat een beperkte visconsumptie een bescherming zou geboden hebben.

"Tijdens het onderzoek werden de vrouwen tijdens hun zwangerschap gevolgd, terwijl de mentale evoluties van de kinderen werden gecontroleerd tot ze acht jaar oud waren," aldus het magazine The Lancet. Daarbij stellen ze duidelijk aanwijzingen gevonden te hebben dat een visconsumptie van meer dan 340 gram per week duidelijk positieve effecten heeft op de ontwikkeling van de kinderen.

Het risico op een verlies aan belangrijke voedingsstoffen is bij een beperkte visconsumptie volgens de onderzoekers veel groter dan het risico op blootstelling aan contaminerende producten. Zo bleken kinderen van zwangere vrouwen die helemaal geen visproducten gebruikten, vijftig procent meer kans te hebben om tot de groep met het laagste intelligentiequocient te behoren.

Kinderen van vrouwen met een beperkte visconsumptie bleken negen procent meer kans te hebben om tot de groep met het laagste intelligentiequocient te behoren in vergelijking met kinderen van vrouwen die meer dan 340 gram visproducten per week verbruikten. Vrouwen met een beperkte visconsumptie bleken ook vooral uit sociaal achtergestelde achtergronden te komen en een minder ideale levensstijl te hebben.

"Een advies om de visconsumptie te beperken, zou kunnen leiden tot een gebrek aan voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een optimale neurologische ontwikkeling," stippen de onderzoekers aan. "Daarnaast blijkt dat Omega3-vetzuren tijdens de zwangerschap rechtstreeks verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor een goede intellectuele ontwikkeling."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home