Vork en Mes

Saturday, February 24, 2007

Australische graanoogst weer in problemen

De Australische graanoogst zal door de aanhoudende droogte deze zomer met 59 procent dalen tot 1,9 miljoen ton. Dat voorspellen Australische wetenschappers. De oogst is er in meer dan twintig jaar nog nooit zo klein geweest. Australie zal daardoor dit jaar voor de tweede keer in zijn geschiedenis graan moeten importeren. Ook andere landbouwsectoren hebben te lijden onder de droogte.

De Australische oogst van rijst daalt volgens de onderzoekers wellicht met 90 procent tot 106.000 ton. De katoenproductie neemt af met 42 procent tot 250.000 ton. Om met het schaarse water toch zoveel mogelijk van hun teelten te redden, hebben vele Australische boeren delen van hun gewassen laten verloren gaan. De teelten beslaan nu 743.000 hectaren grond, de helft van het normale areaal.

De tegenvallende oogsten zorgen dit jaar wel voor minder problemen dan tijdens de vorige rampperiodes. De prijzen van de landbouwproducten liggen immers relatief hoog en de rentevoeten blijven laag. Gesteld wordt dat de boeren vandaag beter weten hoe ze hun verliezen kunnen beperken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home