Vork en Mes

Friday, December 15, 2006

Australie verwerkt afval tot gezonde voeding

Australische onderzoekers werken aan een methode om bioactieve onderdelen van afval uit de landbouw en voedingssector te gebruiken in gezondheidsvoeding. Dat schrijft het magazine Meat Process. Daarbij hoopt men een efficiente manier te kunnen ontwikkelen om bestanddelen van planten en vlees uit het verwerkingsproces te kunnen recuperen.

Het project wordt gedragen door de universiteiten van Monash en Melbourne en heeft een looptijd van drie jaar. Het Flagship Collaboration Fund Cluster geniet ook de steun van de Australische overheid, die voor het project een subsidie van zeven miljoen Australische dollar heeft toegekend. Het is de uiteindelijke bedoeling om gezonde voedingsbestanddelen goedkoper te maken, zodat ook de productiekosten beperkt zouden kunnen blijven.

De onderzoekers werken met druivenpellen, olijfbladeren, kraakbeen en koehuiden. "Zo zouden deze laatste ontstekingswerende eigenschappen hebben en de vorming van bloedklonters tegenwerken," aldus het magazine. In eerste instantie worden milieuveilige technieken ontwikkeld om de gezonde bestanddelen uit het afval te halen.

Daarna zullen tests uitgevoerd worden en zal het productieproces geoptimaliseerd worden om tegemoet te komen aan de behoeften van de industrie. Er komt ook een onderzoek naar een techniek om de bestanddelen te scheiden en te concentreren. "Het is niet de eerste keer dat gezonde voedingsbestanddelen worden gehaald uit afvalproducten en ook andere projecten in onder meer Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannie zouden in dezelfde richting werken," aldus nog het magazine.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home