Vork en Mes

Monday, November 27, 2006

Ook China wil meer gezonde voeding

Ook in China groeit de interesse in gezonde voeding. De sector is weliswaar nog niet zo groot als in de westerse wereld, maar door overheidsinspanningen en de gestegen welvaart voorspelt men voor de volgende jaren een sterke groei. Dat blijkt uit een studie van het Chinese Centre for Public Nutrition and Development.


Voor de volgende vijf jaar wordt verwacht dat de Chinese markt voor gezonde voeding gemiddeld met vijftien procent per jaar zal stijgen. Chinezen besteden op dit ogenblik jaarlijks gemiddeld 11,53 dollar aan gezonde voeding. Dat is twintig keer lager dan in Japan en ook zes keer minder dan in Europa.


Volgens het Centre for Public Nutrition and Development zorgt verkeerde voeding op het platteland voor heel wat problemen, terwijl de stedelingen er een eenzijdig dieet op nahouden. Dat heeft volgens de organisatie heel wat gevolgen voor de Chinese volksgezondheid en zou een financieel verlies ter waarde van 2,5 procent van het bruto binnelands product vertegenwoordigen.


De Chinese markt voor gezonde voeding bestaat volgens de organisatie op dit ogenblik vooral uit voedingssupplementen. "Maar er is een grote vraag naar complete voeding, die de nodige vitamines en mineralen bevatten, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen," aldus een woordvoerder. "Er zijn in China echter op dit ogenblik niet veel bedrijven die dit soort voeding produceren."


De organisatie wijst erop dat de Chinese regering sinds 1995 de bevolking duidelijk probeert te maken dat een beter voedingspatroon absoluut noodzakelijk is en de promotie van gezonde voeding ook is opgenomen in het elfde vijfjarenplan, wat de verdere ontwikkeling van de markt zou moeten stimuleren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home