Vork en Mes

Saturday, November 26, 2005

Vervallen vlees in Duitse rekken

Bij een nationale actie van gezondheidsinspecteurs is in vijftig Duitse ondernemingen vlees ontdekt met etiketten die aanduidden dat het vers was hoewel de uiterste verkoopdatum verstreken was. Dat deelde een ambtenaar van het ministerie van Landbouw vrijdag mee in Berlijn.

Niet alle bedrijven pasten de oneerlijke praktijken toe. Sommige waren het slachtoffer van fraude, zei Gert Lindemann, staatssecretaris op het ministerie. Ook waren er geen bewijzen van een crimineel netwerk omdat de gevallen niet met elkaar verbonden leken. De inspecteurs vonden vlees dat een slechte geur had of beschimmeld was. Lindemann voegde eraan toe dat tot nu toe niemand ziek is geworden van het vlees en dat de gezondheidscontroleurs meenden dat het risico laag was.

De Duitse bevolking is in november gewaarschuwd door een reeks onthullingen over groothandelaars die nieuwe etiketten op het vlees aanbrengen in plaats van het te vernietigen nadat de uiterste verkoopdatum is verstreken. De politie arresteerde vrijdag onder meer een 64-jarige zakenman in een voorstad van Bonn nadat de inspecteurs 200 kilogram worst met een valse uiterste verkoopdatum op de verpakking in zijn zaak aantroffen. Hij werd later onder borg vrijgelaten, maar is beschuldigd van het overtreden van de voedselveiligheid- en etiketteringswetten. De politie nam één ton van zijn vlees in beslag.

De Duitse Slagersfederatie zei vrijdag dat het probleem wordt veroorzaakt door de massaproductie voor supermarkten. De federatie voegde eraan toe dat kleine slagerijen exact de slachtdatum en de afkomst van elk stuk vlees kennen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home