Vork en Mes

Monday, August 04, 2008

"Commissie veroordeelt steun vismijn Oostende"

De Europese Commissie heeft een afbrekend rapport klaar over onrechtmatige subsidies aan de vismijn van Oostende en stelt de Belgische autoriteiten in gebreke. Dat zegt Jean-Marie Dedecker (LDD), die het rapport in handen kreeg, vrijdagavond. "De commissie kan de 6 à 8 miljoen euro niet gerechtigde steun terugvragen, maar ook de rederijen zelf kunnen worden aangesproken voor teruggave", aldus Dedecker.

"Na een onderzoek van twee jaar heeft de Europese Commissie een vernietigend rapport bezorgd voor de stad Oostende en de herstructurering van de vismijn. Het rapport van commissaris voor Visserij Joe Borg stelt de overheid in gebreke", aldus Dedecker. Volgens de politicus bekritiseerd de Commissie de staatssteun aan het zelfstandige gemeentebedrijf en noemt ze die "onverenigbaar met de gemeenschappelijke markt".

Volgens Dedecker loopt de belastingbetaler nu het gevaar te moeten opdraaien voor 6 tot 8 miljoen euro onrechtmatige staatssteun. "Die kan de commissie terugvorderen en dat ook voor onbeperkte claims zorgen van gedupeerde bedrijven door de concurrentievervalsing. De rederijen zelf kunnen ook worden aangesproken voor teruggave", aldus Dedecker. "De herstructurering heeft door wanbeleid in het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende (AGVO) in 2007 ook nog een opgehoopt verlies voortgebracht van 3,6 miljoen euro en in de exploitatie van de vismijn 3,7 miljoen euro", aldus nog het LDD-kopstuk.

De zaak is al lang bezig. In 2006 dienden Nederlandse vismijnen klacht in bij de Europese Commissie. Ze dienden klacht in tegen subsidies die Oostende zou geven aan de vismijn en vroegen een onderzoek in te stellen. Het Oostendse stadsbestuur zei destijds dat er niets aan de hand is en dat alles in orde was.(LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home