Vork en Mes

Friday, July 25, 2008

"Machinering herstelt sociaal contact tussen boeren"

Een decennia geleden werd De Machinering opgestart. Ondertussen is de helft van de Lokerse landbouwers deelnemer bij deze organisatie, die toelaat dat landbouwers samen machines aankopen en die vervolgens aan elkaar uitlenen.
"De boeren maken er geen winsten mee, maar ze verminderen de kosten wel", zegt Philip De Visscher (44), secretaris van de vereniging. "Maar dat is niet het enige voordeel dat deze organisatie biedt. Zo hebben de landbouwers onderling nu veel meer contact dan tien jaar geleden".
"Wij zijn vandaag geen pure concurrenten meer. Meer nog, we zijn vrienden geworden omdat de interactie tussen ons is gegroeid", zegt De Visscher. "Er wordt al eens gepraat over het leven op de boerderij. Sommigen hebben vragen, anderen hebben oplossingen. We komen zo ook te weten dat we niet de enigen met problemen zijn. Dat is positief".
Toen De Machinering in 1998 gestart werd, was het een van de voorlopers in Vlaanderen. Tien jaar later zijn er al meer dan twintig soortgelijke realisaties. "Officieel zijn we een loonwerkersbedrijf", zegt De Visscher. "Maar dan een dat niet op winst uit is. Het is overigens ook niet de bedoeling in concurrentie treden met de bestaande loonwerkersbedrijven. We willen enkel dat wij elkaar helpen en dat is trouwens ook te merken aan de machines die we ter beschikking stellen. Daar zijn bijvoorbeeld geen trekkers bij. De landbouwers die bij ons machines komen halen, moeten die zelf trekken".
Tien jaar geleden sloten zestien Lokerse landbouwers zich aan bij De Machinering. Nu zijn er 32 leden. Enkel landbouwers van binnen de Lokerse stadsgrenzen mogen lid worden. "Sommige collega's uit Sint-Niklaas hebben lang aangedrongen om bij ons te mogen aansluiten", zegt De Visscher. "Maar wij houden die boot af, omdat we denken dat de afstand dan te groot wordt".(LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home