Vork en Mes

Wednesday, April 30, 2008

Geen rijst? Laat ze aardappelen eten!

"Geen rijst? Laat ze aardappelen eten!" Generaal Ahmed, die aan het hoofd staat van de interimregering in Bangladesh, deed de uitspraak in de hoofdstad Dhaka. Rijst alleen al is in de maand maart bijna in prijs verdubbeld, terwijl dit de belangrijkste vorm van voeding is voor de 150 miljoen Bengalen. Bangladesh verloor vorig jaar bovendien drie miljoen ton graan in een cycloon en twee zware overstromingen en staat in de top vijftig van de armste landen ter wereld.

De overheid besloot daarom de productie van aardappelen te stimuleren. Dit jaar moet de aardappeloogst acht miljoen ton wegen, tegenover de met moeite behaalde vijf miljoen ton in 2007.

10 aardappelgerechten

“Op het menu van elke soldaat staat 125 gram aardappel per dag, ongeacht zijn rang”, zei Ahmed op de lunch, die volgens de krant Daily Star onder meer bestond uit aardappelsoep, frietjes en verschillende aardappelcurry’s, tien aardappelgerechten in totaal. Volgens één journalist zaten de koks van het leger na een vermoeiende dag in de keuken door hun voorraad aardappelrecepten.

"Stille tsunami"

"Mensen in arme landen spenderen soms tot 70 procent van hun inkomen aan eten", zegt Josette Sheeran van het Wereldvoedselprogramma (WFP), het VN-orgaan dat de noodhulp coördineert. Het WFP heeft naar eigen zeggen 3,1 tot 4,3 miljard dollar per jaar nodig, maar haalde tot nu toe slechts 1 miljard dollar op. Volgens Sheeran is de voedselcrisis “de grootste uitdaging voor het WFP in 45 jaar, een stille tsunami die meer dan 100 miljoen mensen in de hele wereld de honger dreigt in te drijven.” (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home