Vork en Mes

Tuesday, August 14, 2007

Vroegste perenpluk uit geschiedenis

De perenpluk is nog nooit zo vroeg begonnen als dit jaar. Het is nooit eerder gebeurd dat inlandse peren voor 15 augustus op de markt kwamen. Het dertig jaar oude Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) zegt een dergelijk vroege oogst nog nooit meegemaakt te hebben. Met uitzondering van de bloei waren de weersomstandigheden volgens het VCBT nooit beter voor het hardfruit.


De temperatuur lag de voorbije maanden rond de twintig graden en het regende regelmatig. Bij de Veiling Haspengouw wordt opgemerkt dat er veel peren zijn en ze bovendien ook veel dikker zijn dan vorig jaar. Door de vroege oogst hebben de fruittelers vroeger plukkers nodig. De oogst zal volgens Veiling Haspengouw dit jaar kort zijn. Voor 1 september moet zo'n kleine 300 miljoen kilo peren geplukt en in koelkasten gestockeerd worden.


Niet alle telers zijn daar volgens Veiling Haspengouw op voorbereid. Met de primeurverkoop van volgende week hopen de telers alvast een hoge prijs te halen. De vooruitzichten worden bijzonder gunstig genoemd. Belgi√ę is de grootste leverancier van conf√©renceperen. Alleen Nederland is een concurrent. De sector verwacht de drie grote afzetmarkten Rusland, Engeland en Duitsland dit jaar vlot te kunnen bevoorraden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home